Home » Destinacija

Destinacija

Postira

 

Lijepo je vidjeti autentičnost malog mjesta.Postira su živopisno ribarsko mjesto i luka otoka Brača.Tu je rođen Vladimir Nazor, jedan od najvećih hrvatskih pjesnika.Postira, uz bistro more, pješćane i šljunčane plaže i kamene kuće nude i ukusnu domaću hranu, dalmatinske tradicionalne kuhinje.To je mjesto koje je nastajalo godinama, građeno u skladu s prirodnim zakonitostima, i to je upravo ono što takvo mjesto nudi svojim gostima-povratak prirodi obogaćenoj kulturnom tradicijom. Mala dalmatinska mjesta poput Postira savršena su mjesta za opuštanje u miru i tišini zvukova prirode te zanosnim mirisima dalmatinskoga bilja i pogled na sjajne zvijezde koje je, za razliku od onih hotelskih, nemoguće prebrojati.Posjetitelji imaju na raspolaganju i osebujne izlete pješice, na biciklima ili konjima, razne oblike aktivnog turizma od sudjelovanja u poljoprivrednim radovima i sakupljanja ljekovitog bilja, do ronjenja i planinarenja.Postira nudi i malu marinu,idealno izletište za nautičare koji tako mogu upoznati i drugačiju sliku obale i otoka Brača.
 

9

11 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Što sve možete vidjeti i posjetiti na otoku Braču

Pustinja Blaca

Pustinjačko prebivalište (eremitorij);nekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica,nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne.Ova mala pustinja ima veliku spomeničku vrijednost.Započela je kao kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su s vremenom nadograđivali prizemnice različitih namjena (kuhinje, podrumi, peći i sl.).U doba blagostanja građene su raskošne višekatnice. 1588. g. izgrađena je i renesansna crkvica, proširena u idućem stoljeću.U crkvi se nalaze 3 barokne pale, a u pustinji slike iz mletačke škole 17. st.
 
PUSTINJA BLACA
 
 

Herkules u Splitskoj

Reljef Herkulesa u kamenu nalazi se u antičkom kamenolomu „Rasohe“ povrh Splitske, u kojem se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu, i već je dugi niz godina odredište mnogobrojnih turista i pustolova.

 

Herkules

Zmajeva špilja

Zmajeva špilja, poznato i kao Dragonjina špilja, smještena je na južnim padinama otoka Brača, između mjesta Bol i malog sela Murvice. Svojom veličinom, tipičnom sredozemnom okolinom zaslužuje osobitu pažnju. Njezina posebnost odražava se u veličanstvenoj unutrašnjosti s uklesanim reljefima, po nekima najvrijednijim djelima na otoku.Nalazi se na nadmorskoj visini od 300 m, i oko 1 km zapadno od najvišeg vrha otoka, podno Vidove gore.

zmajeva_spilja

 

Vidova Gora

Vidova Gora je najviši vrh otoka Brača, te najviši otočni gorski vrh na cijelom Jadranu. S Vidove gore se pruža prekrasni pogled na Bol, popularnu plažu “Zlatni rat” te otok Hvar. Nalazi se na južnom dijelu otoka Brača.

 

 

vidova-gora

 

 

Pješačka staza „Dolcevita”

Ova staza vodi goste od dobro označenog ulaza na vrhu uspona prema Nerežišćima preko Donjeg Humca do skrivene Dračevice.Posebitost staze je u tome što gostima osim ugodnog i slikovitog pješačenja i uživanja u prirodi i biljkama nudi i mogućnost obilaska ugostiteljskih objekata,umjetničkih galerija i jedinog vinskog podruma. Svaki od ugostiteljskih objekata raspoređenih na putu: „Ranjak“, „Žiža“, „Turanj“, „Kopačina“ i „Pol česminu“ ponudit će gostima ukusne delicije tradicionalne dalmatinske kuhinje.

dolcevita

Uvala Lovrečina

Uvala Lovrečina je smještena oko 4 km od mjesta Postira. Duboko je usječena u kopno, okružena zelenilom borova te visokim topolama.Uvali Lovrečina može se prići cestom, starom pješačkom stazom ili morem. U pijesku su sačuvani temelji starorimske ladanjske vile od kuda se u prošlosti kretalo u lov na jelene i veprove u unutrašnjost otoka. Ostaci ranokršćanske bazilike svjedoče o putovanjima hodočasnika i vjerkim svetkovinama. Pred obalama uvale morem su krstalile tireme i galijuni, gucevi i bracere, a bura je nosila poklik omiških gusara.Danas je Lovrečina poznata kao iznimno posječeno izletište, mjesto za odmor, razonodu i druženje. Osim u velikoj pješčanoj plaži, posjetitelji mogu uživati i u boćalištu te restoranu koji nudi domaća jela i specijalitete pripremljene od prirodno uzgojenih namirnica, ribe, mesa i maslinovog ulja iz vlastite proizvodnje.

3

Rekreacija na otoku Braču

  • Šetnja maslinicima
  • Brdski biciklizam
  • Plovidba turističkim brodovima
  • Ronjenje
  • Rekreativno jahanje konja
  • Surfanje(windsurfing)
  • Planinarenje
  • Tenis
  • Vodeni sportovi, parasailing, tube, flying banana